Pražené Mandle

Blahodárné účinky mandlí

Mandle obecně se vyznačují vysokým obsahem bílkovin a nenasycenými mastnými kyselinami. Obsahují také spoustu vlákniny, vitaminu B1, B2, B3, B6 a E. Jsou bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu, seleni, železa a manganu.

Obsahují glykosidy (amygdalin, prunasin), které v těle působí protizánětlivě. Kromě potřebných tuků, bílkovin a minerálů obsahují také významné množství antioxidantů, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, vážou volné radikály v těle, jsou prevencí proti rakovinovému bujení, snižují riziko kardiovaskulárních chorob, podporují krevní oběh a celkovou imunitu těla....a hlavně velmi dobře chutnají.

Mandle Natural ze Španělska

Mandle natural, neboli neloupané, v našem případě pocházejí ze Španělska, konkrétně se jedná o kvalitativní druh / třídu LARGUETA. Ve Španělsku se pěstují v regionech Katalánsko, Valencie, Mursie, Andalůzie, Argón a na Baleárských ostrovech.

Španělsko je současně třetím největším producentem mandlí na světě, hned po USA a Austrálii. Zajímavostí nepochybně je, že první mandle přivezli do Kalifornie Františkánští mniši v polovině 17. století a první alej mandloní vysadili na pobřeží mezi dnešními městy San Diego a Sonoma, alej se nazývala El Camino Real, neboli královská cesta. Dnes se ve Španělsku vypěstuje cca 380 tisíc tun mandlí.

Blanšírované mandle z Austrálie

Mandle blanšírované vznikají z mandlí natural kuchařskou technikou, která spočívá v krátkodobém spaření mandlí a následném rychlém ochlazení. Díky tomu se slupka snadněji sloupne. Toto krátkodobé působení zvýšené teploty zachová v mandlích všechny vitamíny i chuť. Naše chuťové buňky vybraly mandle odrůdy Nonpreil, velikosti 20/22.

Do Austrálie se mandle dostaly až v roce 1836, nejdříve se začaly pěstovat na Klokaním ostrově, odtud se pěstování rozšířilo do jižních oblastí kontinentu, zejména pak do povodí řeky Murray, která protéká přes státy Jižní Austrálie, Nový Jižní Wales a Victoria. Austrálie je dnes druhým největším producentem mandlí na světě.

Sklizeň a solení

"Naše" mandle byly sklízeny v říjnu 2015, přesně ve 43. týdnu. Klasifikací jsou Mandle 27/30, kdy číslovky 27/30 znamenají počet celých jader mandlí do 1 unce ( = 31,1035g).

K jemnému solení mandlí používáme výhradně Himalájskou sůl, která obsahuje důležité minerály. Tyto prvky byly součástí pramoře a mají i nyní pro lidský organismus centrální význam. Jemné růžové zbarvení soli je způsobeno oxidem železitým.